Uluslararası Sanat ve Sanat Eğitimi Dergisi

ISSN: 2667-4769

MAKAMSAL DİZİLERİN TÜRK SANAT MÜZİĞİ VE TÜRK HALK MÜZİĞİNDEKİ KULLANIM DURUMLARI

Author:

Number of pages:
1-19
Language:
Türkçe
Year-Number:
2024-17

Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği, Türk müziğini oluşturan temel unsurlar olmasına karşın, yapısal özellikleri bakımından hem teori hem de uygulamada birbirlerinden farklı özellikleri içinde barındırmaktadır. Meşk yöntemi ve usta-çırak ilişkisi içerisinde yüzyıllardan beri süre gelen her iki müzikal yapı, eğitim ve toplu icralarda yer bulmaya başlamasıyla birlikte bazı problemleri de beraberinde getirmiştir. Günümüz Türk müziği eğitim öğretim süreci içerisinde, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği’nin teori ve uygulama alanlarının zaman zaman birliktelik sağlamakta zaman zaman ise ayrışmaların olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada, rast, hüseyni ve hüzzam makamsal dizilerinin, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği teorisi ve uygulamasındaki kullanım durumlarının uzman görüşleri doğrultusunda belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği makamsal diziler içerisinde yer alan ses değiştirici işaretlerin teori ve uygulamadaki kullanım durumlarının ortaya çıkarılması açısından önemlidir. Araştırmada, durum çalışması modelini esas alan nitel yöntem kullanılmıştır. Veriler, literatür taraması ve rast, hüseyni ve hüzzam makamsal dizilerinin Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği teorisi ve uygulamasındaki kullanım durumlarına yönelik sorular içeren, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler analiz edilmiş ve betimsel olarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak, eserler incelendiği zaman hem Türk Sanat Müziği hem de Türk Halk Müziği’nde kullanılan rast, hüseyini ve hüzzam makamsal dizilerinin genel olarak ortak kullanıldığı ancak rast makamsal dizisinde yer alan 3. ve 7. derece, hüseyini makamsal dizisinde kullanılan 2. ve 6. Derece ve hüzzam dizisinde kullanılan 1., 4. ve 5. derece ses değiştirici işaretlerin teori ve icra sırasında ortak olmadığı tespit edilmiştir. Türk Sanat Müziği alanında kullanılmakta olan Arel-Ezgi-Uzdilek ses sitemi makam dizilerinin öğretimi teorik olarak tüm katılımcılar tarafından kabul edilmiştir. Türk Halk Müziği’nde ise henüz ortak bir ses sisteminin olmayışı, Türk Sanat Müziği’nde kullanılan makam dizilerine yakınlık göstermesi amacıyla isimlendirme olarak aynı terimlerin kullanıldığı ancak makamsal dizi yapılarının birbirlerinden farklı olduğu görülmüştür. 

Keywords


Although Turkish Classical Music and Turkish Folk Music are the basic elements that make up Turkish music, they have different features in both theory and practice in terms of their structural features. Both musical structures, which have been around for centuries within the meşk method and the master-apprentice relationship, have brought about some problems as they began to find a place in education and collective performances. It is known that in today's Turkish music education process, the theory and practice areas of Turkish Classical Music and Turkish Folk Music sometimes provide unity and sometimes diverge. Therefore, in this study, it is aimed to determine the usage situations of rast, hüseyni and hüzzam maqam scales in Turkish Classical Music and Turkish Folk Music theory and practice, in line with expert opinions. This study is important in terms of revealing the use cases of voice changing signs in Turkish Classical Music and Turkish Folk Music modal scales in theory and practice.

Qualitative method based on case study model was used in the research. The data was obtained through literature review and a semi-structured interview form, which includes questions about the usage of rast, hüseyni and hüzzam maqam scales in Turkish Classical Music and Turkish Folk Music theory and practice. The data obtained within the scope of the research were analyzed and interpreted descriptively. As a result, when the works are examined, it is seen that the rast, hüseyini and hüzzam maqam sequences used in both Turkish Classical Music and Turkish Folk Music are generally used in common, but the 3rd and 7th degrees in the rast maqam sequence are used in the 2nd and 6th degrees used in the hüseyini maqam sequence. It has been determined that the 1st, 4th and 5th degree sound changing signs used in the .degree and hüzzam series are not common in theory and performance. Teaching the Arel-Ezgi-Uzdilek vocal system maqam sequences used in the field of Turkish Classical Music was theoretically accepted by all participants. It has been observed that in Turkish Folk Music, there is no common sound system yet, and the same terms are used as nomenclature in order to show similarity to the makam scales used in Turkish Classical Music, but the structures of the makam scales are different from each other.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 41
Number of downloads 143

Share

Uluslararası Sanat ve Sanat Eğitimi Dergisi
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.