Bu çalışmanın amacı mobil uygulamaların kullanımının piyano öğrenimindeki deşifre çalmaya etkisini saptamaktır. Çalışma nicel araştırma deseni kapsamında kontrol grupsuz öntest – sontest şeklinde tasarlanmıştır. Çalışma grubu bir devlet üniversitesinde 2023-2024 eğitim öğretim yıllarında öğrenimlerine devam eden 6 öğrenciyle yürütülmüştür. Teknoloji destekli müzik eğitiminin etkilerini görebilmek adına bir telefona indirilen piyano eğitim uygulamasıyla öğrencilere belirli bir zaman diliminde alıştırma yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan iki adet etüt ve “Deşifre puanlama anahtarı” kullanılmıştır. Verilerin analizi aşamasında öğrencilerin her iki etüt için toplam sekiz çalma performansı, her bir performansın başı ve sonu olmak üzere anahtar kullanılarak puanlanmıştır. Ardından, ön test ve son test için ortalama puanlar hesaplanmıştır. Bu puanlar bilgisayar ortamında tablo haline getirilerek analiz için hazırlanmıştır. İstatistiksel analiz, ön test ve son test puanlarının karşılaştırılmasıyla gerçekleştirilmiştir ve p<0,05 manidarlık düzeyi Wilcoxon işaretli sıralar testi ile sağlanmıştır. Gözlem sayısının az olması nedeniyle, doğrudan parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda öğrencilerin uygulama sonrası çaldıkları her iki etütte de “Deşifre Çalma” becerilerinin manidar şekilde arttığı görülmüştür.
This study aims to determine the effect of mobile application usage on sight-reading skills in the piano education process. The study was designed within a quantitative research framework using a pretest-posttest model without a control group. The study group comprised six students enrolled in a state university during the 2023–2024 academic year. To examine the effects of technology-assisted music education, students practiced within a specific time frame using a piano education application downloaded onto a mobile phone.
As data collection tools, two études prepared by the researchers and the “Sight-Reading Scoring Key” were used. During the data analysis phase, a total of eight performance recordings—four for each étude—were scored using the relevant key at the beginning and end of each performance. The scores obtained for the pretest and posttest were tabulated in a digital format and prepared for analysis. Statistical analysis was conducted by comparing pretest and posttest scores using the Wilcoxon signed-rank test. The significance level was set at p < 0.05. Due to the small sample size, non-parametric tests were directly employed.
The results indicated that while no significant differences were observed in students' scores before the application, their sight-reading skills significantly improved in both études after the intervention.
By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.